Wilt u als gemeente of hulporganisatie risicojongeren helpen hun leven weer op de rit te krijgen? Denk dan eens aan cookcoaching. Met de training BakkiebijBuurtje coach ik jongeren terwijl we heerlijk Italiaans koken. 

Waarom cook and coach? 

Iedereen heeft zijn of haar eigen manier van dingen leren. De een houdt van theoretische informatie, de ander is een echte doener. Voor jongeren werkt ‘doen’ vaak beter. 

Het bereiken van een jongere en ontdekken wat hem/haar dwars zit, gaat makkelijker als dit op een losse en informele manier gebeurt. En dat is precies hoe mijn cookcoaching als jeugdcoach werkt. 

Cookcoaching: koken en coachen

Het concept cook and coach is simpel: tijdens het maken en opeten van een heerlijke Italiaanse maaltijd ontdek ik samen met de jongeren het antwoord op vragen als: 

  • Welke richting wil ik op met school of werk? 
  • Wat zijn mijn mogelijkheden?  
  • Welke stappen moet ik nu zetten?

Ik maak jongeren ervan bewust dat ze moeten leren aangeven wat ze nodig hebben. Er moet een basis van vertrouwen en veiligheid zijn. Pas dan kan ik ze helpen. Ook al gaat dat met horten en stoten: als het begin er maar is! Samenwerken is de sleutel. 

Hoe ziet de training eruit?

Het volledige trainingsprogramma waar BakkieBijBuurtje deel van uit maakt: 

  • Een traject van 12 trainingen waarvan 8 trainingen van 3 uur en 4 trainingen van 4 uur inclusief een kookworkshop
  • In dezelfde week als de trainingen voer ik gesprekken met iedere deelnemer om te bekijken hoe het ervoor staat en een vinger aan de pols te houden.
  • Onderdelen uit de training: sollicitatieactiviteiten, gesprekstechnieken, presentatie, zelfinzicht, CV en social media inzetten om een baan te krijgen. Dit is slechts een greep uit het totale traject waarin Meldpunt Sandbergen de jongeren traint.

Meldpunt Sandbergen benadert de werkgevers en werkt samen met participatiecoaches en jobhunters ‘actieplan jeugdwerkeloosheid’. Ook verzorg ik de contacten tussen de belanghebbenden en de rapportages.

Groot voordeel: geen wachttijd, intake of onderzoek 

Huiswerk & zelf op pad

De jongeren krijgen de training digitaal, net zoals het huiswerk. Hierdoor is er meer ruimte in de keuken voor het koken en om in gesprek te blijven. Ook geeft het meer rust laat het zien hoe gemotiveerd de jongere is om dit thuis of ergens anders op te pakken. 

De training duurt 12 weken. In die tijd gaan de jongeren zelf de boer op om te ontdekken wat ze willen en kunnen: werk, school of een combinatie. Tussendoor bespreken we opdrachten en houden we contact met elkaar. Samenwerken, voor elkaar zorgen en samen op pad zorgt voor versterking en uiteindelijk goede resultaten. 

Wat is het resultaat? 

Elke jongere krijgt na afloop een certificaat en gaat naar huis met een goed onderbouwd plan, altijd gebaseerd op eigen keuzes. We maken samen heldere afspraken over de uitvoering van het plan. Voor het oplossen van praktische belemmeringen (financiële problemen of anders) schakel ik een sociale partner of de participatiecoach en/of consulent in.

Het doel is dat de jongere weer zelfstandig of met voorlopige uitkering deelneemt aan de maatschappij. Dit doen we door het laten maken van eigen keuzes en daardoor het vergroten van zelfvertrouwen en eigenwaarde.   

venkel

Nazorgtraject cook and coach

Na de training verzorg ik nazorg om de jongere te ondersteunen en ervoor te zorgen dat het goed blijft gaan. 

Nazorg met baan
Voor de jongeren die een baan vinden, houd ik 1 á 2 dagdelen in de maand kookbijeenkomsten. Dit om te zorgen dat het goed blijft gaan in de nieuwe functie. Nadruk ligt op het combineren van werk en de andere dingen in het leven.

We maken ook afspraken op het werk om de duurzaamheid te vergroten. Op deze manier houd ik bovendien binding met werkgevers om in de toekomst meer deelnemers te kunnen plaatsen.

Nazorg zonder baan
Na de standaard bijeenkomsten houd ik terugkombijeenkomsten waarbij de deelnemers 1 keer per week terugkomen zodat ze niet terugvallen. De duur hiervan bepalen we in overleg met de participatiecoaches, consulenten, jongere en eventueel andere hulpverlening.

Uitstroom naar werk
Ik benader werkgevers die interessant zijn voor de doelgroep om deel te nemen aan dit project. Zij kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan ‘speeddate’-events of hun bedrijf promoten in de training en kijken met welke deelnemers er een klik is.

In 2017 heb ik een programma gedraaid voor de Regionale Sociale Dienst in Zeist. Het uitstroompercentage was daar maar liefst 70%. Jongeren vonden een betaalde baan of startten aan een opleiding. 

Ook cookcoaching inzetten?

Wilt u ook cookcoaching inzetten voor een groep risicojongeren? Neem dan contact op. We plannen dan zo snel mogelijk een intake is. 

Toch liever een andere manier van jongerencoaching? Ik bied ook de training 7 leefgebieden aan of kan een coachingsprogramma op maat opzetten.