Inleiding
BakkieBijBuurtje is een zusje van Meldpunt Sandbergen, Coaching-Koken & Training op locatie.

BakkieBijBuurtje gelooft in WelWillers. WelWillers zijn jongeren die het door omstandigheden niet goed voor elkaar krijgen hun leven op de rit te krijgen. Dit zelfde geldt voor Voortijdige Schoolverlaten en Buiten beeld jongeren.

“Voortijdige Schoolverlaten zijn jongeren de geen startkwalificatie hebben”

Een starterskwalificatie is een diploma op het niveau van mbo 2, havo, vwo, of hoger. In Nederland een harde eis om zo meer kansen te creëren op de  arbeidsmarkt. Hierdoor kun je voor jezelf zorgen, geld verdienen om uiteindelijk zelfstandig en onafhankelijk jouw leven te leven. Kwalificatieplicht betekent dat jongeren tussen 16 en 18 jaar onderwijs moeten volgen tot zij een starterskwalificatie hebben.

Na het 18de levensjaar wordt de jongere nog steeds gevolgd tot een jaartje of 23 door de Gemeente waar hij of zij woonachtig is. Daarin zal hij of zij mee “moeten doen” aan bijvoorbeeld trainingen en andere trajecten om aan de slag te gaan. Ook in het kader van de participatie wet wordt er verwacht dat je iets terug doet/geeft aan onze maatschappij.

BakkieBijBuurtje is ontstaan doordat Christel al jarenlang ervaring heeft in Italiaans koken. Dit is haar passie. Geleerd en afgekeken op het eiland Sardinië waar zij al 30 jaar naar terugkeert. De rust van het eiland, de geuren en kleuren van de natuur, groenten en fruit maken Italiaans eten tot een feestje. Al jaren loopt zij met het plan om te koken en te coachen met deze WelWillers.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gezonde voeding is hot en een must in deze tijd. Met elkaar proeven en het bereiden van gezonde ingrediënten!

Samenwerken en zintuigen prikkelen. Samen aan tafel je eigen Italiaanse maaltijd nuttigen en in gesprek gaan. Na het eten ga je met een goed onderbouwd plan de deur uit om de eerste stap te kunnen zetten naar: dagbesteding, stage, school en/of betaald werk!

Door te helpen om richting te bepalen op de arbeidsmarkt en/of school is BakkieBijBuurtje in het leven geroepen. Jongeren komen door koken en trainen erachter welke richting ze op zouden willen en welke mogelijkheden er voor hen zijn. De stappen die daarvoor gezet moeten worden kunnen per persoon verschillen. Dit is het persoonlijk stuk maatwerk wat aangeboden wordt door BakkieBijBuurtje. Christel Sandbergen geeft structuur door heldere afspraken te maken en daarnaast vooral de jongere zelf te laten bepalen. Jongeren worden bewust gemaakt dat zij zichzelf kunnen helpen door duidelijk aan te geven wat zij nodig hebben. Dan pas kan Christel van start gaan en is er een basis van vertrouwen en veiligheid gelegd. Ookal kan dit met horten en stoten gaan. Het begin is er!

De kracht van zowel het koken als trainen ligt op de focus van onderwerpen die in de training worden behandeld.

fruit-sardinie

Focus op jezelf en eigen kunnen. Het woord focus wordt bij de start van de kookbijeenkomsten en bij het einde steeds herhaald maar ook getoetst. Heeft de jongere zich kunnen focussen of was hij teveel afgeleid. Door belangstelling te tonen en de focus weer te herpakken slagen deze jongeren uiteindelijk allemaal!

radijs

venkel

Het doel is dat jongeren zich zelfstandig zonder of voorlopige uitkering weten te bewegen in onze maatschappij. Een nog groter doel is dat bij eigen keuzes maken zelfvertrouwen groeit, eigenwaarde stijgt en slagen gemaakt kunnen worden!

De deelnemers leren hun eigen netwerk te versterken en in te zetten. Hierin is ook een rol voor familie en vrienden weggelegd. Door samen te werken, leert de jongere niet alleen aan zichzelf te denken maar ook aan anderen. Daardoor ontstaat ondernemen. Ondernemen naar stage, werk, terug naar school of misschien wel ondernemer worden.

Wanneer ze bij een werkgever om de tafel zitten moeten er natuurlijk geen belemmeringen zijn om ze aan te nemen. Voor het oplossen van praktische belemmeringen (financiële problemen of anders) wordt daarom samengewerkt met een sociale partner of de participatiecoach en/of consulent.

27.500 jongeren tussen 18 en 23 jaar die geen startkwalificatie hebben, geen opleiding volgen, niet werken en geen uitkering ontvangen, worden door hun gemeente de komende tijd weer op weg geholpen naar een opleiding of een baan. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid past daarnaast de Participatiewet zo aan dat ook de groep jongeren van 23 tot 27 vanaf 2017 door een koppeling van gegevens ‘in beeld’ kan komen en hulp kan krijgen.

De training wordt digitaal aangeleverd bij de jongeren, zo ook het huiswerk. Dit geeft rust en laat ook zien hoe gemotiveerd de jongere is om dit thuis of elders op te pakken. Hierdoor is er meer ruimte in de keuken voor het koken en om in gesprek te blijven.

Opdrachten te bespreken en binding houden met elkaar. Gedurende 12 weken wordt verwacht dat zij zelf “de boer”op gaan om te ontdekken wat zij willen en kunnen. Werk of school of een combinatie. Samenwerken, voor elkaar zorgen en samen op pad zorgt voor versterking en uiteindelijk resultaten.

Dus geen wachttijden, intakes, onderzoek of anderszins. Maar als jij wilt, kun je starten met echt Italiaans koken en je eerste stap naar zelfredzaamheid!

Het volledige trainingsprogramma waar BakkieBijBuurtje deel van uit maakt omvat:

  • Een traject van 12 trainingen waarvan 8 trainingen van 3 uur en 4 trainingen van 4 uur inclusief een kookworkshop
  • Naast de trainingen worden er gesprekken gevoerd in dezelfde week met iedere deelnemer. Om te bekijken hoe het ervoor staat en vinger aan de pols te houden en contact te blijven houden
  • De trainingen zullen de deelnemers het beste uit zichzelf laten halen. Sollicitatie activiteiten, gesprekstechnieken, presentatie, zelfinzicht, CV en Social media inzetten tot het verkrijgen van een baan. Dit is slechts een greep uit het totale traject waarin Meldpunt Sandbergen de jongeren traint.

Werk zoeken en/of terug naar school is vanaf trainingsdag 1 aan de orde

Tijdens de laatste bijeenkomst ontvangen de jongeren een certificaat. In de kookbijeenkomsten en training wordt gebruik gemaakt van Mindfulness muziek- film- en beeldmateriaal, theorie (aan de hand van voorbeelden), discussies en vooral veel doen; oefenen en zelf ontdekken.

Christel ontwikkelt de dagdelen in PowerPoint, de hand-outs en de kookbijeenkomsten met trainingen. Daarnaast benadert zij de werkgevers en werkt samen met participatie coaches en jobhunters actieplan jeugdwerkeloosheid. Zij verzorgt de contacten tussen de belanghebbenden en de rapportages.

Nazorg met baan
Voor de jongeren die een baan vinden, worden kookbijeenkomsten gehouden, waarbij ze 1 á 2 dagdelen in de maand terug komen. Dit om te zorgen dat het goed blijft gaan in de nieuwe functie. Nadruk ligt op het combineren van werk en de andere dingen in het leven.

Naast de bijeenkomsten worden er ook afspraken op het werk gemaakt. Dit om de jongeren te begeleiden en de kans op duurzame uitstroom te vergroten. Daarnaast houdt Christel op die manier binding met werkgevers om in de toekomst meer deelnemers te kunnen plaatsen.

Nazorg zonder baan
Na de standaard bijeenkomsten worden bijeenkomsten gehouden waarbij de deelnemers een maal in de week terug komen om te zorgen dat ze niet terug vallen. De duur hiervan kan in overleg met de participatie coaches, consulenten, jongere en eventueel andere hulpverlening.

Uitstroom naar werk
Werkgevers die interessant zijn voor de doelgroep worden benadert om deel te nemen aan dit project. Zij kunnen bijvoorbeeld deelnemen aan “speeddate” events of hun bedrijf promoten in de training om zo te kijken met welke deelnemers een klik is.

Voor meer informatie en/of een persoonlijke toelichting op dit project kunt u bij het vakje contact het formulier invullen, bellen of appen.